Familietoernooi BVC: Krommunicatie en spanning overwonnen door respect!

Img 3728

Op zaterdag 28 december 2024 vond in ons Buurt- en Biljartcentrum de tweede editie plaats van het Lid/Familielidtoernooi. Het toernooi van vorig jaar was zeer succesvol verlopen dus een vervolg kon niet uitblijven. Voor dit bijzondere evenement hadden zich 22 koppels ingeschreven. Elk koppel bestond uit een lid van biljartvereniging Castricum (BVC) en een niet-lid, zijnde een familielid. De diversiteit was groot: opa’s speelden met kleinzonen, vaders vormden teams met hun zonen en ook broers en zwagers waren goed vertegenwoordigd.

De dag begon feestelijk: alle biljarters en hun supporters werden verwelkomd met koffie en oliebollen. De sfeer zat er direct goed in, want ieder koppel had maar één doel: de titel veroveren. 

Opzet titelstrijd

Op basis van de ervaringen in de vorige editie had de organisatie kleine aanpassingen in de toernooiopzet doorgevoerd. In de eerste ronde speelden alle koppels drie partijen van 15 beurten in één van de vier poules. Winst betekende 3 punten, verlies leverde niets op en een gelijk spel 1 punt. Bij een gelijke stand in de poule qua wedstrijdpunten gaf het aantal gemaakte caramboles de doorslag. De nummers 1 en 2 van iedere poule kwalificeerden zich voor de kwartfinales. Na een warm welkomstwoord en een korte, doch duidelijke uitleg over het spelen in koppels, ging de strijd van start.

Bij aanvang bleek er toch sprake te zijn van enige “krommunicatie”, oftewel zo dicht mogelijk langs elkaar heen praten, want op drie tafels verliep het spel niet helemaal volgens de uitgelegde regels. Gelukkig wist de organisatie snel in te grijpen, waardoor deze kleine plooien al gauw werden gladgestreken.

Het toernooi bleek niet alleen een sportieve aangelegenheid, maar ook een prachtig middel om generaties te verbinden. Waar in het dagelijks leven opvoeders vaak stakkers zijn die in het duister tasten en hun goedbedoelde adviezen regelmatig in de wind zien slaan, was bij het biljarten het omgekeerde het geval. Kleinzonen vroegen gretig om de wijsheid van hun opa’s en pasten deze adviezen direct toe in hun spel. Zonen keken hun vaders vragend aan, met een blik die leek te zeggen: “Ouwe, heb je een oplossing voor dit probleem?” En vaders, op hun beurt, gaven zonder aarzeling raad.

Niet elk advies leidde direct tot een succesvolle carambole, maar dat mocht de pret niet drukken. Troostende of stimulerende woorden werden in overvloed gedeeld: “Het was een moeilijke bal, jongen. Die had ik misschien ook niet gemaakt,” of “Een dappere poging, zoon.” Het resultaat? Tijdens de titelstrijd was de veel besproken generatiekloof in de biljartzaal niet waarneembaar. Ook de broederliefde was het hele toernooi van zeer hoog niveau. Bij andere spellen willen zij elkaar nog weleens in de haren vliegen. Bij biljarten was het een en al wederzijds respect. De dag stond dus zeker niet alleen in het teken van competitie, maar ook van saamhorigheid en plezier.

Spanning en hilariteit in de poulefase

Opvallende momenten in deze speelronde waren:

  • Martin Guldemond en zoon Mik wisten in de voorronde een partij met 50 caramboles op tafel te leggen. De beste partij van het hele toernooi. 
  • De strijd tussen de penningmeesters van de BBC en BVC kende ook een opmerkelijk verloop. Regelmatig was er gedurende deze partij verwarring omdat beide partners toevallig dezelfde voornaam hadden: Hans. De partner van de penningmeester van de BBC kreeg vaak advies van de rekenmeester van de BVC, zijn tegenstander. Deze gestes werden in dankbaarheid aanvaard en vervolgens verzilverd in een carambole. Zijn eigen partner riep vervolgens vertwijfeld: "Waarom geef je hem bruikbare adviezen en laat je mij alleen maar missen." Goed luisteren en juist uitvoeren van de instructie zijn ook nodig om succes te hebben. 
  • Niet alleen de ballen rolden over tafels. Ook lachsalvo's rolden regelmatig door de biljartzaal heen. 
  • De prachtige reacties van het vele aanwezige publiek. Kleinzoons en kleindochters die naar opa's toe renden om hem te feliciteren als hij succesvol was. Oma's die met trots keken naar de prestaties van de kleinzoons. High-fives van moeders als zoonlief een prachtige carambole maakte. Dochters applaudisseerden als pa blijk van zijn kunnen gaf.

Rekenwerk en verrassingen in de kwartfinales

In diverse poules was enig rekenwerk nodig om te bepalen wie de nummers 2 of 3 waren. Oftewel, het scheelde soms een luttele carambole die bepaalde wie wel of niet doorging naar de kwartfinale.

In de eerste partij van de kwartfinale speelden Frans en Jeffrey Lute tegen Hans en Jeroen Gosselink. Team Gosselink was voor velen favoriet in deze tweestrijd. De familie Lute leek echter voor een enorme verrassing te zorgen, want met nog slechts twee beurten te gaan stonden zij vijf caramboles voor. In de voorlaatste beurt bouwden Hans en Jeroen deze achterstand om in een voorsprong met een mooie serie van acht. De voorsprong werd niet meer uit handen gegeven, maar de Lutes hebben gestreden voor wat zij waard waren.

De familie De Wildt, winnaar van de vorige editie, stond tegenover de rentmeesters van de familie Veldt. Hans en Gerard Veldt lieten in deze partij zien dat regelmatig optellen de som der caramboles groter maakt. In beurt 14 liet de schatbewaarder van de BBC een prachtige positie over voor de familie De Wildt. Een niet te missen bal met een grote kans op een serie. Cees, senior, liep gretig naar de tafel om het varkentje te wassen. Hij speelde de bal met zeer veel gevoel af. De speelbal liep tergend langzaam naar de andere twee ballen. Tot grote hilariteit van het publiek, maar tot ontsteltenis van Cees junior, viel de speelbal op minder dan een millimeter stil en zegevierde de familie Veldt.

Martin en Mik Guldemond gingen de strijd aan met Jan Elting en zwager Wim Revers. Vader en zoon Guldemond gingen furieus van start met een serie van 7 caramboles. In beurt acht van de partij was de stand weer gelijk. Tot en met de laatste beurt was het bloedstollend spannend. Uiteindelijk trok de familie Elting de partij naar zich toe met 1 carambole verschil.

De familie Nuijens, finalist in de vorige editie, en de gebroeders Revers waren elkaars opponent in de laatste kwartfinale. Onder de meer dan bezielende leiding van Max nam de familie Nuijens een grote voorsprong. In beurt 8 hadden zij een voorsprong van 9 punten en leken zich zonder problemen te kwalificeren voor de halve finale. Henk en Nico Revers kunnen nooit worden afgeschreven. Ontspannen maar wel gedreven maakten zij in de elfde beurt een serie van 12 caramboles. Zij pakten de leiding in de partij en gaven die niet meer uit handen.

In de kwartfinales vonden beide finalisten van vorig jaar dus hun Waterloo. Het stond nu al vast, de tweede editie van het toernooi zou een andere winnaar krijgen.

Familieonderonsjes in de halve finales

De eerste halve finale was een familieonderonsje want Henk en Nico Revers stonden tegenover broer Wim en zwager Jan Elting. De opzet van de familie Revers om in ieder geval de finale te halen was hiermee al geslaagd. Want wie er ook zou winnen, er stond altijd een Revers in de finale. De tactiek van de macht der getallen had zijn werk gedaan. Toch stond er veel op het spel in deze partij. Volgens een betrouwbare bron leggen de vier heren regelmatig een kaartje met elkaar. Bij winst zit je toch anders aan de kaarttafel dan bij verlies. Henk en Nico namen direct het initiatief in deze partij en sloegen elke aanval op gepaste wijze af. Zij plaatsten zich dan ook voor de finale en hebben een brede glimlach bij de eerstvolgende kaartavond.

De tweede halve finale bracht twee vaders met zonen in het strijdperk. Hans en Jeroen Gosselink gingen het gevecht aan met Gerard en Hans Veldt. De beide boekhouders wisten op voorhand dat zij in deze wedstrijd zeer op hun tellen moesten passen. De familie Gosselink had de accu volledig opgeladen. Hans en Jeroen gingen flitsend van start en namen direct een aanzienlijke voorsprong. Op geen enkel moment in de partij was er sprake van balans hoe de familie Veldt zich ook verweerde. Het carambolevoltage bij de familie Gosselink bleef hoog en stokte nimmer. Jeroen en Hans kwalificeerden zich dan ook zeer overtuigend voor de eindstrijd. De familie Veldt kon de titel dus niet in de boeken bijschrijven.

De finale: strijd om de eer en de titel

Het gevecht om de derde en vierde plaats tussen de familie Veldt en de familie Elting kende een opmerkelijk verloop. Beide teams leken hun kruid te hebben verschoten of waren de teleurstelling nog niet te boven. De caramboles wilden in deze partij maar niet vallen. Daardoor bleef het tot het einde van de game onvoorspelbaar wie derde of vierde zouden worden. Jan Elting en Wim Revers pakten uiteindelijk de winst. Gerard en Hans restten niet anders dan een biertje te pakken om de teleurstelling enigszins te verzachten.

Naar de grote finale tussen de gebroeders Revers en vader en zoon Gosselink werd reikhalzend uitgekeken. Voor aanvang werden de finalisten nog bemoedigend toegesproken door de aanwezige familieleden en voorzien van goed bedoelde adviezen. Hans en Jeroen Gosselink gingen furieus van start en in no time hadden zij een voorsprong van 11 caramboles. Henk en Nico probeerden van alles om terug te komen in de wedstrijd maar niets mocht baten. De Gosselinkjes regen de caramboles aaneen en pakten op overtuigende wijze de felbegeerde titel. Hans en Jeroen Gosselink zijn de terechte opvolgers van de familie De Wildt. Henk en Nico rest niets anders dan volgend jaar opnieuw een gooi naar de titel te doen.

Lid/familielidtoernooi blijvende traditie

Voor de prijsuitreiking werden alle vrijwilligers heel hartelijk bedankt. Mede door hun inzet was ook deze tweede editie van het toernooi bij de BVC een doorslaand succes. De organisatoren spraken hun waardering uit voor alle deelnemers voor hun sportieve strijd en de fantastische sfeer tijdens het gehele toernooi. Het talrijke publiek kreeg lof toegezwaaid want hun komst zorgde onder meer voor een echte familiesfeer.

Na de prijsuitreiking sprak winnaar Hans Gosselink lovende woorden over de biljartvereniging Castricum en dankte hij de organisatoren van dit toernooi heel hartelijk. De organisatie kon hierna niet anders doen dan beloven dat zij ook volgend jaar het toernooi zullen laten plaatsvinden. Het advies is dan ook om zaterdag 27 december 2025 alvast in de agenda te noteren. Je kan er niet vroeg genoeg bij zijn.   

Img 5390
Img 5391
Img 3709
Img 3734
Img 3729
Img 3724
Img 3740
Img 3741
Blt Y3742
Vdf I3241
Img 5389
Img 3710
Img 3721
Img 3720
Img 3736
Img 3733
Img 3713
Img 3723
Qkf Z4756
Tpt T5425
Img 3728
Img 3722
Img 3725
Img 3718
Img 3738
Img 3732
Img 3730
Img 3726
Lac M0748