Marcel Gevers eist titel "spatzuiver" voor zich op!

Vrijdagavond 18 oktober 2024 stond bol van de spanning en biljartplezier tijdens de tweede editie van het clubkampioenschap van Biljartvereniging Castricum (BVC). De 12 beste spelers, geselecteerd door hun prestaties bij de verschillende clubcompetities op de ochtenden, middagen en avonden van de vereniging, waren klaar om de strijd aan te gaan. Voorzitter Rolf Greshof verwelkomde de deelnemers persoonlijk met een warme kop koffie, waarna Alex Volker het wedstrijdschema en de regels nog even duidelijk uiteenzette. “Uit is uit en na 25 beurten is het afgelopen,” klonk het tijdens zijn uitleg, voordat hij de loting verrichtte.

De verwachtingen waren hoog, vooral voor kanshebbers als Robert Tump, Marcel Gevers en Gerard Cobelens, maar, zoals altijd bij biljarten, niets is zeker tot de laatste carambole gemaakt is.

Eerste ronde; verrassingen in overvloed.

De avond begon meteen met een klapper: titelverdediger Robert Tump nam het op tegen Siem Bakkum. Robert vloog uit de startblokken en leek zijn favorietenrol waar te maken met maar liefst 68 caramboles in enkele beurten. Maar wat niemand had verwacht, gebeurde: hij viel stil. Siem maakte dankbaar gebruik van deze kans en schakelde met solide spel de titelverdediger uit – een daverende verrassing.

De wedstrijd tussen Sjaak Stuifbergen en Ad Kempers was een heroïsch gevecht. Tot het laatste moment van de partij was het onduidelijk wie aan het langste eind zou trekken Uiteindelijk trok Ad, met slechts één carambole verschil, de zege naar zich toe.  

Kanshebber Gerard Cobelens trof in de 1e ronde de gevaarlijke outsider Kees Baars. Kees kan als hij het op zijn heupen heeft fantastisch mooi biljarten en hoge series afleveren. Kees begon veelbelovend met de partij maar gaandeweg, lieten zijn heupen hem in de steek. Gerard pakte de winst ondanks dat hij zichtbaar last had van wedstrijdspanning.  

Theo Klaver is altijd een verhaal apart als het op titelgevechten aankomt. In vrijwel elk toernooi speelt hij mee om de prijzen. Rob Stet deed er alles aan om Theo in deze fase van het kampioenschap een halt toe te roepen. Rob legde het vuur aan de schenen van Theo. Hij speelde een sterke wedstrijd maar het was Theo, die de zege voor zich opeiste. 

Gerard Veldt moest het opnemen tegen Rolf Greshof, die op het laatste moment als invaller was aangetreden. Rolf stond, ondanks een minimale voorbereiding, verrassend goed zijn mannetje maar Gerard liet zich echter niet van zijn stuk brengen en behaalde een regelmatige overwinning.

De grote kanshebber voor de titel Marcel Gevers bond de strijd aan met Rene Hoogenboom. Het werd een boeiende partij maar de overwinning van Marcel kwam eigenlijk nooit in gevaar. Rene maakte twee series van 10 caramboles maar telkens gaf Marcel een meer dan passend antwoord hierop. Hij werd dan ook de terechte winnaar van de partij. Hij onderstreepte zijn favorietenstatus voor de avond door de partij ruim binnen de 25 beurten uit te maken.

Tweede ronde; spanning stijgt.

De tweede ronde leverde nog meer spektakel op. Siem Bakkum, nog genietend van zijn overwinning op de titelverdediger, speelde tegen Ad Kempers. Het was een spannende maar moeizame partij waarin beide spelers het niet voor elkaar kregen om de partij binnen de 25 beurten uit te maken. Na enig rekenwerk bleek Siem op percentage met het minimale verschil van 1% de overwinning te hebben behaald. Ad kon, ondanks zijn verlies, dus trots zijn keu opbergen.

Gerard Veldt had in deze ronde Marcel Gevers als opponent. Beide spelers zijn geen onbekenden voor elkaar want zij kruisen regelmatig de degens in onze biljartzaal. Gerard zei voorafgaand aan de wedstrijd dat hij zijn huid duur zou verkopen maar dat hij er een hard hoofd in had. "Marcel is in korte tijd zo hard gegroeid in het spelletje. Een zware klus dus. Ik zal alle zeilen moeten bijzetten om de zege naar mij toe te trekken". Het bleken profetische woorden want Marcel gaf ook Gerard geen enkele kans op de zege. Overtuigend plaatsen hij zich voor de halve finale.

Theo Klaver trof in deze ronde Gerard Cobelens. In het begin van de tweestrijd ging het gelijk op, maar Theo zette een tandje bij met een prachtige serie van 20 caramboles. Tegen dit vuurwerk was Gerard logischerwijs niet opgewassen. Hij bleef tot het eind strijden voor wat hij waard was. Deze wedstrijdinstelling heeft hem geen windeieren gelegd, want als beste verliezer wist hij zich ook te kwalificeren voor de halve finales.                             

Halve finales; krachtmetingen van formaat.

Na een korte onderbreking waarbij het bittergarnituur van snackbar De Toren in goede aarde viel, vonden de halve finales plaats.

In de eerste halve finale stonden Siem Bakkum en Theo Klaver tegenover elkaar. Theo is voor Siem min of meer een angstgegner. Theo, een meester in het ruime spel, wist Siem, die meer houdt van het subtiele werk, onder druk te zetten. Ondanks het verzet van Siem, was het Theo die toch overtuigend de finaleplaats wist te bemachtigen.

In de tweede halve finale speelden Marcel Gevers en Gerard Cobelens. Gerard had simpelweg geen antwoord op het vlekkeloze spel van Marcel, die bij elke beurt beter leek te worden. Zoals Marcel zelf zei: “Maatje, geen schijn van kans, alles ging spatzuiver! Niks persoonlijks ouwe".

Finale; Marcel Gevers niet te stoppen. 

De strijd om de derde en vierde plaats tussen Siem Bakkum en Gerard Cobelens was spannend. Het was duidelijk beide spelers hadden hun kruid in de voorgaande ronden verschoten. Na 25 beurten bleek Siem wederom op percentage de nummer drie te zijn  en moest Gerard bij zijn debuut genomen met de verdienstelijke vierde plaats. 

De finale beloofde op voorhand een titanenstrijd vol spanning en onverwachte wendingen te worden tussen Theo Klaver en Marcel Gevers. Beiden hadden eerder sterk spel laten zien. De spanning steeg in de zaal, want wie zou de felbegeerde titel binnenhalen? Het gebeurt vaker bij biljarten het liep namelijk totaal anders dan vooraf verwacht. Marcel begon met overtuiging en precisie en tikte zijn 40 caramboles in een mum van tijd weg. Theo, die eindelijk eens een toernooiwinst wilde pakken na meerdere tweede en derde plaatsen, kon niets inbrengen tegen het precieze spel van Marcel. Hij kroonde zichzelf dus zonder pardon tot de nieuwe clubkampioen van de BVC.

Overeenkomsten tussen titelverdediger en troonopvolger.

Titelverdediger Robert Tump feliciteerde zijn troonopvolger als een van de eersten. Er zijn enkele overeenkomsten tussen beide heren. Zowel Marcel als Robert hebben een verleden in het snookerspel, en allebei op vrijdagavond begonnen bij de BVC. Deze avond blijkt dus een kraamkamer voor kampioenen te zijn. Beiden werden clubkampioen na krap 1 jaar lidmaatschap van de BVC.  Daarnaast delen ze een voorkeur voor de trekstoot, en – niet onbelangrijk – beiden slaan zelden een biertje af!

Prijsuitreiking; een welverdiende beloning.

Tijdens de prijsuitreiking sprak Rolf Greshof alle deelnemers toe en complimenteerde hen met hun inzet en sportiviteit. Alex Volker en René Hoogenboom werden bedankt voor hun vlekkeloze organisatie van het kampioenschap. De vier winnaars kregen een fraaie beker en een fles wijn uitgereikt. De wisseltrofee ging uiteraard naar Marcel Gevers, die zo trots als een pauw was. Zijn uitbundige commentaar na afloop (spatzuiver, ouwe, maatje, trek je portemonnee en wat heb je ervoor omlijst met Engelse krachttermen) kwam helaas niet door de censuur en de spellingscontrole maar de boodschap was duidelijk: Marcel was in zijn nopjes.  

Einduitslag;

  1. Marcel Gevers
  2. Theo Klaver
  3. Siem Bakkum
  4. Gerard Cobelens

Het was een bijzonder geslaagde avond, mede dankzij de leden van de vrijdagavondclub, die hun speelschema aanpasten en hielpen bij het tellen van de eerste ronde. Dit toont de ware verenigingsgeest binnen Biljartvereniging Castricum!

Img 3363
Img 3380
Kampioenschap 2024 1
Kampioenschap 2024 8
Img 3368
Img 3371
Kampioenschap 2024 6
Kampioenschap 2024 3
Img 3382
Kampioenschap 2024 5
Img 3364
Img 3379
Img 3373
Kampioenschap 2024 2
Kampioenschap 2024 4
Img 3366
Img 3365